Geometria - sprawdzenie zadania
Olek: http://imageshack.us/photo/my-images/24/dsc00021mig.jpg/
Zad. Proste k,l,m są styczne do okręgów. Uzasadnij, że |PQ| = |AB|
Pewna osoba na pewnej stronce rozwiązała to zadnie w sposób podany poniżej − Ja posiadam parę
pytań związanych z tym zadaniem(chodzi o wyjaśnienie, skąd, jak, dlaczego).
Przedłużamy proste l i m wyznaczając punkt przecięcia tych prostych jako W.
|AW| = |PW| i |BW| = |FW| ⇔ |AW| − |BW| = |EW| − |FW| ⇔ |AB| = |EF|
|AP| + |BP| = |EQ| + |FQ| <−−−− Skąd wiadomo, że BP = EQ ⇔ |FQ| = |AP| + |BP| − |EQ|
Następnie powstaje:
|BP| = |DP| oraz |EQ| = |CQ| <−−−−− Skąd to wiadomo?
zamiana : |FQ| = |AP| + |BP| − |EQ| ⇔ |FQ| = |AP| + |DP| − |CQ|
Kolejne tw.(czy można było go użyć na początku, bo nie wiem z czego wynika i jakie to tw.?):
|AP| = |CP| oraz |FQ| = |DQ|
I dalej jest już rozwiązanie poprzez zabawę w podstawianie prowadzące do tezy.
Ja wiem, że to jest łatwe i wszystko widać na obrazku, lecz jeśli ktoś łapie się w tym to
byłbym wdzięczny za odpowiedz na moje pytania w logiczny sposób.
Z góry dziękuje
28 maj 17:32
Olek: .
28 maj 19:50
Basia: na zdjęciu z linku nie ma punktu W, a punktem przecięcia stycznych chyba jest D
i wobec tego trudno mi się połapać w tym co piszesz
28 maj 19:58
Basia:
nie; punkt przecięcia to P; punkty styczności to Q, D i A, B
28 maj 20:01
Olek: Przedłużamy proste l i m wyznaczając punkt przecięcia tych prostych jako W.
= wyobrażenie sobie przeciągnięcia prostych/poprowadzenie ich poza rysunek do miejsca styku ze
sobą tych danych prostych. Przez to powstaje punkt W(wyrzeźbiony przeze mnie) i mogę użyć
wiedzy z lekcji, czyli wydedukować, że np. AB = EF itp.
28 maj 20:32
Olek: jeśli mogę coś takiego zrobić. Jak jest inna możliwość to chętnie bym ją poznał
28 maj 20:33