pomozcie
;): Różnica kwadratów pewnych liczb naturalnych wynosi 340 a ich średnia arytmetyczna jest równa
17. Jakie to liczby?
28 maj 17:29
Ratarcia: x2 −y2 =340
x+y/2 =17 i układ równań
28 maj 17:31
;): a mozesz to rozwiazac ?
28 maj 17:41
Ingham: Ratarcia źle
drugie równanie: (x+y)/2 = 17
jest różnica
28 maj 17:42
Mila: x,y∊N ,x>y
x+y=34
(x−y)(x+y)=340
(x−y)*34=340
x−y=10
x+y=34
2x=44
x=22
y=34−22=12
spr.22
2−12
2=..
...
28 maj 17:55
Ratarcia: Ingham myślałam ,że autor tego pytania jest na tyle inteligentny ,że wie co to średnia
arytmetyczna.
28 maj 18:52