podaj rownanie prostej prostopadlej do danej. przechodzacej przez punkt : 3x
.......: podaj rownanie prostej prostopadlej do danej. przechodzacej przez punkt : 3x −4y+6=0 M(−3,4)
28 maj 17:03
Aga1.: Np. tak.
Prosta prostopadła do danej ma równanie
4x+3y+C=0 i M(−3,4) należy do tej prostej
4*(−3)+3*4+C=0
C=0
Odp. 4x+3y=0
28 maj 17:06
.......: 4x+3y+C=0 co to za wzor?
28 maj 17:10
Aga1.: 4x+3y+C=0−−to rodzina prostych prostopadłych do danej 3x−4y+6=0
2. sposób
| | −4 | |
prostopadła ma współczynnik |
| |
| | 3 | |
b=0
28 maj 17:19