oblicz
Dawid: f(x) = x2 + 6x −1 jest malejąca w przedziale proszę o pomoc
28 maj 16:39
picia: a narysuj sobie.(razem z wierzcholkiem).msc zerowych nie potrzeba liczyc.
28 maj 16:42
Mila: | | −b | |
xw= |
| =−3 parabola skierowana do góry, malejąca dla x∊(−∞,−3) |
| | 2a | |
28 maj 16:43
Dawid: no właśnie nie wiem jak ten rysunek ma wyglądać...
28 maj 16:43
Dawid: skąd ten wzór w ogole?
28 maj 16:44
Mila: Zobacz z lewej wiadomości o funkcji kwadratowej.
28 maj 16:45
Dawid: skąd to xw=
28 maj 16:45
picia:
W=(p;q) wspolrzedne wiecholka
28 maj 16:46
Mila: Pierwsza x−w współrzędna wierzchołka paraboli. Nie uczyłeś się o funkcji kwadratowej w szkole?
28 maj 16:47
Dawid: dzięki
28 maj 16:47
pigor: ... lub :
f(x)=x2+6x−1= x
2+6x+9−10= (x−3)
2−10 , więc z faktu, że
a=1>0 i p=x
w=3 masz
x∊(−∞ ; 3> − szukany − tu największy −
− przedział w którym dana funkcja f jest malejąca . ...
28 maj 16:50