oblicz
Dawid: miejscami zerowymi funkcji f(x) = x2 + bx + c są liczby −5 i 7 wyznacz parametry b oraz c
28 maj 16:32
Aga1.: Np. Zapisz funkcję w postaci iloczynowej
f(x)=(x+5)(x−7)
Wykonaj mnożenie i redukcję wyrazów podobnych.
28 maj 16:34
Dawid: ok i w ten sposób otrzymam wynik?
28 maj 16:36
Dawid: thx
28 maj 16:37
Aga1.: Lum możesz zauważyć,że jeśli miejscami zerowymi są liczby −5, 7 to punkty
(−5,0) i (7,0) należą do wykresu funkcji
Teraz rozwiązujesz układ równań
25−5b+c=0
49+7b+c=0
28 maj 16:47
k: albo możesz np tak
i robisz
28 maj 16:48
k: o ktoś mnie uprzedził
28 maj 16:49
Basia:
jeszcze można zastosować wzory Viete'a
x
1+x
2 = −5+7 = 2
x
1*x
2 = −5*7 = −35
a=1
28 maj 17:08