matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź bez obliczania
Kiti:
Porównaj liczby.
√
8
x = (2
√
2
)
28
y = (
)
−6
64
28 maj 16:06
pigor:
... np tak : x=(2 *2
1
2
)
28
= 2
3
2
*28
= 2^{3*14}=
2
42
; y=(2
3
2
* 2
−6
)
−6
= 2
−9
* 2
36
=
2
27
, a więc
y< x
. ...
28 maj 16:20