PILNE
aannkkaa: prosze o rozwiazanie zadania
rozwiąż układ rownan i podaj jego interpretacje geometryczna
x2−6x+y2+1=0
x+y−3=0
28 maj 15:41
Mila:
(x−3)2−9+y2+1=0⇔
(x−3)2+y2=8 okrąg o srodku S=(3,0) i r=√8
y=−x+3 prosta, punkty wykresu (0,3),(3,0)
metoda algebraiczna
x=3−y
(3−y−3)2+y2−8=0
2y2=8
y1=2lub y2=−2
x1=1 lub x2=5
rozw.
x1=1, y1=2
x2=5i y2=−2
28 maj 15:56
aannkkaa: wielkie dzięki
28 maj 16:01
pigor: ... np. tak : dany układ to geometrycznie okrąg i prosta, bowiem np. :
x2−6x+y+1=0 i x+y−3=0 ⇔ x
2−6x+9+y
2=9−1 i y=−x+3 ⇔ y=−x+3 i (x−3)
2+y
2=8 ⇔
⇔ (*)
y=−x+3 i (x−3)
2+(−x+3)
2=8 ⇒ (x−3)
2+(x−3)
2=8 ⇔ 2(x−3)
2=8 ⇔ |x−3|=4 ⇔
⇔ x−3=−4 lub x−3=4 ⇒ stąd i z (*) (x=−1 i y=4) lub (x=7 i y=−4) , czyli
(x,y)=(−1,4) lub
x,y)=(7,−4) − szukane rozwiązanie układu i zarazem punkty
przecięcia się prostej y=−x+3 i okręgu (x−3)
2+y
2=8 o środku w S=(3,0) i promieniu
r=
√8=2
√2. ...
28 maj 16:03
pigor: ... tym razem ktoś z nas mam błąd

, ale nie chce mi się go ...

szukać
28 maj 16:07
ICSP: 2(x−3)
2 = 8
(x−3)
2 = 4
dokładamy pierwiastek z obu stron :
|x−3| = 2
mi się zdaje że tutaj jest błąd
28 maj 16:16
pigor: ... tak tu, masz rację
ICSP , dziękuję i przepraszam, to z ...

"rozpędu" .
28 maj 16:42
lila: zwykła metoda podstawiania: z drugiego równania wyznacz np. y i podstaw do pierwszego,
otrzymasz równanie x2−12x+10=0 i rozwiązaniami są x=5 i y= −2 oraz x= 1 i y= 2 a ilustracją
graficzn a okrąg o środku (3,0) przechodzący przez te punkty oraz linia prosta.
28 maj 17:35