równanie
ania: napisz równanie prostej prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez punkt Q
x+2y=3 , Q(13 , 56)
27 kwi 14:34
ania: proszę o pomoc.
27 kwi 14:36
jasiu: przeksztalcamy równanie do 2y= −x + 3 /:2
y= − 12 x + 32
27 kwi 14:36
jasiu: i teraz jeżeli proste są prostopadle to a1 x a2 = −1
czyli wiemy z tego że w równaniu szukanej prostej będzie y = 2x + b
27 kwi 14:38
XxX: współczynnik kierunkowy a * −1/2 = −1 wylicz wpółczynnik kirunkowy prostej prostopadłej
27 kwi 14:38
jasiu: teraz postawiamy punkt Q czyli
56 = 2 x 13 + b
27 kwi 14:40
jasiu: b = 56 − 23
27 kwi 14:42
jasiu: sprowadzisz do wspolnego mianownika i podstawisz to b do rownaia wyzej i to bedzie
rownaie szukanej prostej
27 kwi 14:42
ania: bardzo dziękuje
27 kwi 14:45