matematykaszkolna.pl
Zadanie z cięciwą --> bez twierdzenia o cięciwach,itp. ;) V.Abel: Mam takie pytanie, czy takie typowe zadanie, gdzie są dwie cięciwy przecinające się jednym punkcie i podane są długości 3 odcinków(mamy wyliczyć czwarty) da się zrobić BEZ twierdzenia o siecznych, cięciwach, itp.? ? ?
28 maj 14:57
pigor: ... tak np. niech AB i CD− dane dwie cięciwy przecinające się w punkcie E; ł połączz końce cięciw B z C oraz A z D i otrzymujesz 2 trójkąty podobne − cecha kkk, bo ∡AOD=∡BOC − jako kąty wierzchołkowe, ∡ABC=∡ADC − jako katy wpisane oparte na tym samym łuku , stąd i ∡OCB=∡OAD − jak wyżej lub z tw. o sumie kątów w Δ, wtedy np jeśli AO=? , to masz z podobieństwa np. AOOC = DOBO . ... emotka
28 maj 15:49
V.Abel: dobra, racja emotka, a jak masz na przykład podany kąt w trójkącie i dwa boki lub dwa boki i kąt (nie ważne jak rozmieszczone ) i chcesz sobie taki trójkąt rozwiązać BEZ użycia twierdzenia sinusów/cosinusów, to się da ? ? ?
28 maj 16:30
pigor: ... sądzę, że da się, albo nie da się, ale to zależy od innych danych i ... emotka tyle
28 maj 16:37
Aga1.: rysunekDane :a,b,α kolejno z funkcji trygonometrycznych obliczysz h,x, y=b−x c z twierdzenia Pitagorasa
28 maj 16:43
pigor: ... oczywiście dodam, że ... miałem na myśli konkretne dane . ... emotka
28 maj 16:54
V.Abel: dzięki emotka, pytając(retorycznieemotka ), mając 2 sieczne, to tak jak z tymi cięciwami <?> // p.s. to wszystko i tak się w sumie sprowadza do tych twierdzeń, prawda ? emotka
28 maj 17:08
pigor: ... ano prawda, bo jednak to mocna i wbrew pozorom fajna "broń" te twierdzenia ... emotka
28 maj 17:10
Mila: Twierdzenia o siecznej i stycznej udowodniono w oparciu o podobieństwo Δ.
28 maj 17:12
V.Abel: jak już pytam to jeszcze ciekawi mnie taka jedna rzecz emotka skoro jest coś takiego jak twierdzenie sinusów i cosinusów, to jakby się tak pokusić o tangensy i ctgsy <?> Co Wy na to, jest coś takiego ? emotka ...
28 maj 18:42
pigor: ... tak, jest coś takiego i nazywa się podobnie bo tw. tangensów, a wygląda to m.in.
 a−b tgα−β2 
np. tak :

=

, ale o tym doczytaj sobie gdzieś. ...emotka
 a+b tgα+β2 
28 maj 21:13
V.Abel: super! ! ! dziękuję emotka
28 maj 21:38