np. niech AB i CD− dane dwie cięciwy przecinające się w punkcie E; ł
połączz końce cięciw B z C oraz A z D i otrzymujesz 2 trójkąty podobne − cecha kkk,
bo
∡AOD=∡BOC − jako kąty wierzchołkowe, ∡ABC=∡ADC − jako katy wpisane oparte
na tym samym łuku , stąd i ∡OCB=∡OAD − jak wyżej lub z tw. o sumie kątów w Δ,
wtedy np jeśli AO=? , to masz z podobieństwa np. AOOC = DOBO . ...
, a jak masz na przykład podany kąt w trójkącie i dwa boki lub dwa boki i kąt
(nie ważne jak rozmieszczone ) i chcesz sobie taki trójkąt rozwiązać BEZ użycia twierdzenia
sinusów/cosinusów, to się da ? ? ?
tyle
Dane :a,b,α
kolejno z funkcji trygonometrycznych obliczysz h,x,
y=b−x
c z twierdzenia Pitagorasa
, pytając(retorycznie
), mając 2 sieczne, to tak jak z tymi cięciwami <?> // p.s.
to wszystko i tak się w sumie sprowadza do tych twierdzeń, prawda ?
skoro jest coś takiego jak twierdzenie sinusów i cosinusów, to jakby się tak pokusić o tangensy
i ctgsy <?>
Co Wy na to, jest coś takiego ?
...
i nazywa się podobnie bo tw. tangensów, a wygląda to m.in.
| a−b | tgα−β2 | |||
np. tak : | = | , ale o tym doczytaj sobie gdzieś. ... ![]() | ||
| a+b | tgα+β2 |