matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
ole:
mam pytanko jest dany wyraz ciagu nieskończonego jakie są cztery początkowe wyrazy tego ciągu 3−n
2
28 maj 14:46
Mila:
a
n
=3−n
2
a
1
=3−1
2
=3−1=2 a
2
=3−2
2
=3−4=−1 a
3
=3−3
2
=3−9=−6 a
4
=3−4
2
=3−16=−13
28 maj 14:55