funkcja kwadratowa
maciek95: Rozwiąż nierówność:
x2+2x−3≤0
Oblicz największą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2−4x+ w przedziale <0;1>
Liczba x1=3 jest miejsce zerowym funkcji kwadartowej, a wierzchołkiem paraboli jest punkt
W=(1;12). Zapisz tę funkcję w postaci ogólnej.
Szerokość prostokątnej działki budowlanej jest o dziewięc metrów krótsza od jej długości/ jakie
wymiary ma działka , jeżeli jej powierzchnia wynosi 1540m2?
28 maj 14:35
asdf: x2 + 2x − 3 ≤ 0
Δ = 4 + 12
Δ = 16
x1 = −3
x2 = 1
x∊ (−∞;−3> U <1;∞)
28 maj 14:43
Mila: 1)
x2+2x−3≤0
Δ=4−4*1*(−3)=16
x1=−3 lub x2=1 ( umiesz obliczyć?)
parabola skierowana do góry
x∊<−3,1>
2) zadanie − trzeba chyba cos dopisać?
3) f(x)=a(x−1)2+12 postać kanoniczna
f(3)=0 podstaw i oblicz a
Następnie doprowadź do postaci ogólnej.
28 maj 14:49
maciek95: Rzeczywiście, drugie zadanie powinno wyglądać tak:
Oblicz największą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2−4x+1 w przedziale <0;1>
Dziękuję za pomoc.
28 maj 15:01
Mila: f(x)=x
2−4x+1 w przedziale <0;1>
| | −b | |
xw = |
| =2 ∉<0;1> to oblicz wartości na koncach przedziału |
| | 2a | |
28 maj 15:11
Mila: Zrób ostatnie to ci sprawdzę.
28 maj 15:12
maciek95: Niestety ale nie umię tego ostatnio, w ogóle żadnych zadań z treścią z tego tematu nie potrafię
zrobić.
28 maj 17:51