podaj rownanie prostej prostopadlej do danej. przechodzacej przez punkt : 3x
gocha: podaj rownanie prostej prostopadlej do danej. przechodzacej przez punkt :
3x −4y+6=0 M(−3,4)
28 maj 14:12
Beti: 1) sprowadzasz równanie prostej do postaci kierunkowej y = ax+b
2) korzystasz z warunku prostopadłości: a1*a2 = −1
3) podstawiasz współrzędne punktu M do równania szukanej prostej, aby obliczyc wartość
współczynnika b
28 maj 14:21
gocha: 1) −x+6y+26=o?
28 maj 14:28
Beti: 
3x − 4y + 6 = 0
−4y = −3x − 6 /:(−4)
| | 3 | | 3 | |
y = |
| x + |
| −−> tak wygląda dana prosta zapisana w postaci kierunkowej |
| | 4 | | 2 | |
28 maj 14:32
Mila: II sposób z postaci ogólnej.
k: 3x−4y+6=0 dana prosta
4x+3y+C=0 rodzina prostych prostopadłych do prostej k
4*(−3)+3*4+C=0
C=0
4x+3y=0 równanie szukanej prostej
28 maj 14:35