PROblem
TOmek: Liczy zespolone
Robie sobie temat "obliczanie wartosci funkcji trygonometrycznych dla argumentu z poza
pierwszej ćwiartki"
i na trafiłem na mały problemik
dają przykład:
| | 1 | | √2 | |
sin75 |
| π=− |
| i oni robią to w jakiś dziwny sposob, z jakiejś specjalnej tabelki to |
| | 4 | | 2 | |
rozpisują a ja mam pytanie, czy błędem jest rozpisanie tego inaczej(wynik jest dobry)
| | 1 | | 1 | |
sin75 |
| π=sin75 |
| *180= |
| | 4 | | 4 | |
| | 75*180 | |
sin |
| =sin3375=sin3375= |
| | 4 | |
| | √2 | |
sin(9*360+135)=sin135=sin(90+45)=cos45=− |
| |
| | 2 | |
28 maj 13:43
Beti: Po pierwsze: sin135
o ma wartość
dodatnią
| | 1 | | 301 | |
Po drugie: 75 |
| π = |
| *180o = 13545o |
| | 4 | | 4 | |
28 maj 14:16
Beti: Ale wogóle, to metoda jest poprawna

, tylko popraw obliczenia
28 maj 14:18
28 maj 14:55
TOmek:
28 maj 15:19
TOmek: ICSP

?
28 maj 15:35
Basia:
TOmek
1.
na przecież to zwykła zamiana liczby 7514 na ułamek
7514 = 75+14 = 75*44+14 = 3004+14
2.
co to ma wspólnego z liczbami zespolonymi ?
28 maj 15:58
ICSP: W ogóle to co tutaj jest wspólnego z liczbami zespolonymi ?
Zwykłe działania na kątach znane z liceum.
28 maj 16:05
TOmek: no tak, ale to było wetknięte jako powtórka
| | 1 | |
Basia ja myślałem ,ze tam jest 75* |
| |
| | 4 | |
Dzieki wszystko jasne,
28 maj 16:47