wyznacz paramert m aby proste byly prostopadle: y= (m^2 - 3)x y= -1/6x +1
ja222: wyznacz paramert m aby proste byly prostopadle:
y= (m2 − 3)x
y= − 1/6x + 1
28 maj 13:43
TOmek: kiedy dwie proste są prostopadłe

kiedy zachodzi warunek a
1*a
2=−1
a
1=m
2−3
rozwiązujesz i masz parametr dla którego obie proste są prostopadłe.
28 maj 13:54
Beti: skoro mają być prostopadłe, to: a
1*a
2 = −1
28 maj 13:55
ja222: czyli m = 3 ?
28 maj 14:00
koks: tak
28 maj 14:05
Eta:
m
2−3= 6
m
2−9=0
(m−3)(m+3)=0
odp: m= 3 v m= −3
28 maj 14:11