układ równań macierz
marcin: witam, mam rozwiązać równanie macierzowe ax=b dla układów równań:
2x+3y+z+2t+u=1
x+4y+2z+t+2u=3
−x+y+z−t+u=2
5x+5y+z+5t+u=0
stworzyłem macierz i próbuję rozwiązać to Gaussem, ale po kilku operacjach wyzerował mi się
cały wiersz i zostawił macierz w postaci:
| 1−1−1 1−1| −2
| 1 4 2 1 2 | 3
| 0 0 0 0 0 | 0
| 5 5 1 5 1 | 0
kiedyś pamietałem co robiło się w takiej sytuacji ale teraz nie mogę ani znaleźć, ani sobie
przypomnieć. Pomoże ktoś?
28 maj 13:25
marcin: czy układ jest teraz sprzeczny?
28 maj 13:50
spaz: nieoznaczony. ma rozwiązanie zależne od parametru.
jażeli byś dostał
|| 1−1−1 1−1 | −2
| 1 4 2 1 2 | 3
| 0 0 0 0 0 | x
| 5 5 1 5 1 | 0
gdzie x ∊R −{0}
to byś miał sprzeczny.
28 maj 14:06
marcin: ale rozumiem że teraz nie da się już z tym nic więcej zrobić i odpowiedź o nieoznaczoności na
egzaminie wystarczy?
Gdyby macierz była kwadratowa to próbowałbym odwrotną walnąć (co też by pewnie nic nie dało
jeśli jest nieoznaczony), ale w tym wypadku nie znam innego sposobu.
28 maj 14:10
andrzej:
18 lis 04:39