rozwiąż równania
Agata: Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych rownań :
a) log5 4 + log5 x = 12 log5 49
b) 4log 2 − log 5 = 2log x
c) log2 (x−3) + log2 x = log2 4
d) log3 (x−2) + log3 x = 0
Z góry dziękuję!
28 maj 12:53
Beti:
a) log
54x = log
549
1/2 gdzie: D = R
+
4x =
√49 = 7 /:4
b) analogicznie
c) log
2x(x−3) = log
24 gdzie: D = (3,+oo)
x
2 − 3x = 4
x
2 − 3x − 4 = 0
Δ = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | 3+5 | |
x2 = |
| = 4 odp. x = 4 |
| | 2 | |
d) analogicznie jak c)
28 maj 13:11
nick: Dziękuję
28 maj 13:13