PILNE NA JUTRO BŁAGAM O POMOC z góry dzięki ;)
aannkkaa: Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu zadanek aby było zgodne z odpowiedzią.
zad.1
Znajdź równanie stycznej do okręgu (x−3)2+(y+2)2=10 w punkcie A(6,−1). odp.3x+y−17=0
zad.2
Znajdź równanie stycznej do okręgu (x−1)2+(y−2)2=8 w punkcie A(3,4). odp.x+y−7=0
28 maj 12:28
think: zad 1 wyznacz prostą przechodzącą przez
S=(3, −2) oraz A=(6, −1) później poszukaj prostopadłej do niej przechodzącej przez A=(6, −1)
zadanie drugie analogicznie tylko S=(1, 2)
28 maj 12:32
28 maj 12:33
aannkkaa: dzięki
28 maj 12:34