geometria nalityczna
aannkkaa: Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu zadanek aby było zgodne z odpowiedzią.
zad.1
Znajdź równanie stycznej do okręgu (x−3)2+(y+2)2=10 w punkcie A(6,−1).
odp.3x+y−17=0
zad.2
Znajdź równanie stycznej do okręgu (x−1)2+(
28 maj 12:08
krystek: Możesz dwoma sposobami
punkt A leży na okręgu(sprawdź)
1) odległośc prostej przechodzącej przez A musi być równa r
2) prosta SA musi być prostopadła do prostej przechodzącej przez punktA (w−nek prostopadłości)
28 maj 12:13
aannkkaa: Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu zadanek aby było zgodne z odpowiedzią.
zad.1
Znajdź równanie stycznej do okręgu (x−3)2+(y+2)2=10 w punkcie A(6,−1). odp.3x+y−17=0
zad.2
Znajdź równanie stycznej do okręgu (x−1)2+(y−2)2=8 w punkcie A(3,4). odp.x+y−7=0
28 maj 12:13
krystek: | | 1 | |
2) a1 prostej SA wynosi |
| |
| | 3 | |
stąd a
2=−3
prostopadała ma równanie y=−3x+b wyliczamy b
−1=−3(6)+b⇒b=17
y=−3x+17 postać ogólna 3x+y−17=0
28 maj 12:32