Oblicz wartość wyrażenia
m: Proszę o pomoc
1. (1+a−1)2 − (1−a−1)2 dla a = √2. Wynik przedstaw w postaci potęgi o podstawie 8.
28 maj 11:24
pomagacz:
a =
√2 = 2
1/2 = (8
1/3)
1/2 = 8
1/6
podstawić i przedstawić wynik, zaraz sie sprawdzi
28 maj 12:00
m: nie wychodzi mi wynik:(
28 maj 13:12
Daniel: 1+(1/√2)2−1−(1/√2)2=1+1/2−1−1/2=0
28 maj 13:15
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )2 − (1 − |
| )2 = (1 + |
| −1 + |
| )(1 + |
| + 1 − |
| ) = |
| | a | | a | | a | | a | | a | | a | |
28 maj 13:18
Beti: Daniel zapomniałeś o wzorach skróconego mnożenia
28 maj 13:19