Oblicz
Maja: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych czterech zadań.
1. 33√343 + 27√−128 / 46√729+5√(−8)2
2. 3√27*2+33*9+27*42
3. 8*34*311−9*312 / 46*314
4. √3√4*3√−√2*6√8
28 maj 08:03
Buuu: | | 33√343 + 27√−128 | | 3*7 + 2*(−2) | | 17 | |
1) |
| = |
| = |
| |
| | 46√729 + 5√64 | | 4*3 + 5*8 | | 52 | |
2)
3√27*2+27*9+27*16 =
3√27*27 = 9
| | 8*315 − 314 | | 8*3*314−314 | |
3) |
| = |
| |
| | 46*314 | | 46*314 | |
| | 24*314−314 | | 23*314 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 46*314 | | 46*314 | | 2 | |
4)
6√22 * (−
6√2) *
6√23=−
6√22*2*23=−
6√26=−2
28 maj 09:09
Maja: Bardzo dziękuję
28 maj 10:44