rozwiąż równania
Aga: zadanie: rozwiąż równania ( to są przykłady z tematu LOGARYTMY ) :
a) 2x * √2 = 116
b) 3x81 = 3 * 9x
c) (32)x * 1,5 = (827)x
d) 125x+3 = √5 * 625x
Nie mam pojęcia jak to rozwiązać. z góry dzięki za pomoc!
28 maj 00:27
picia:
hmm... to temat logarytmy ale przyklady na pocwiczenie f wykladniczej
28 maj 00:35
k: a) 2x*√2=116
2x*21/2=2−4
2x+12=2−4
x+12=−4
x=−412
28 maj 00:36
Aga: nie miałam funkcji wykładniczej więc nie wiem jak to zrobić...
28 maj 00:39
picia: mialas.
28 maj 00:43
Aga: Nie pamiętam takiego tematu możliwe, że miałam a mnie nie było... tylko co teraz
28 maj 00:50
28 maj 00:53
Aga: ok dzieki
28 maj 00:54
picia: musialas miec bo zeby zaczac logarytmy musieliscie najpierw przerobiac jak policzyc np
2
x=4
a to liczysz 2
x=2
2
x=2
wniosek: wszedzie doprowadz zeby miec to samo w podstawie potegi.
ps. a wzory na potegowanie byly jeszcze jeszcze wczesniej.tak juz jest w matematyce
28 maj 00:55
Aga: ok, już sobie poradzę z tym dzięki Wam
28 maj 00:58
picia: no to sie ciesze

i powodzenia.
28 maj 01:00