Zadanie maturalne
XxX: Dane są wierzchołki A(9,−1) i B(−7,3) prostokąta ABCD oraz punkt E(4,−4) należący do boku
CD.
a) wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD
b) oblicz współrzędne wierzchołka C
c) oblicz współrzędne punktu S przecięcia się przekątnych tego prostokąta
27 kwi 13:39
XxX: Kto pomoże?
27 kwi 13:46
tim: a) Musisz znaleźć równanie prostej RÓWNOLEGŁEJ przechodzącej przez punkt E.
b) Musisz obliczyć punkt przecięcia się prostych CD oraz prostopadłej do AB przechodzącej
przez B.
c) Musisz znaleźć punkt D (tak jak C) oraz znaleźć równania prostych AC oraz BD. Ułożyć
układ równań i znaleźć punkt przecięcia.
Chyba proste ^^
27 kwi 13:54
daveustro:

Może się przyda
27 kwi 13:56
daveustro: Tim, mógłbyś looknąć na mój wczorajszy temat? Nowe zadanie rzuciłem, nie radzę sobie

Help
27 kwi 13:58
XxX: pokombinuje w ten sposób

wcześniej próbowałm ułożyć równanie prostopadlej ale cos nie
wychodzi
27 kwi 13:58
tim: davoustro, podaj link
27 kwi 14:00
tim: Dobra już wiem
27 kwi 14:01
XxX: kurde nie wychodzi mi...
a) wyliczyłam y=−1/4x − 3
Chciałam obliczyć prostopadłą cb do prostej CD następnie układem równań obliczyć punkt C
Niech Ktoś pomoże
27 kwi 14:11
27 kwi 14:25
XxX: Potrafisz zrobić to zadanie?
27 kwi 14:26
tim: a) dobrze ci wyszło.
b) No dobrze chciałeś
27 kwi 14:30
XxX: Tylko właśnie mi nie wychodzi
współczynnik kierunkowy prostopadłej BC wynosi 4
tzn. y=4x+b
za x,y podstawiam punkt B(−7,3) i stoje w miejscu bo wychodzi kosmos dalej
27 kwi 14:32
tim: Podstaw B. I pokaż co dalej
27 kwi 14:33
XxX: czyli y=4x+31 równanie prostej prostopadłej
tworze układ tzn y=−1/4x−3
y= 4x + 31
i co dalej weż to rozwiąż bo mi wychodzą smieszne liczby
27 kwi 14:37
tim: Dlaczego:
4x +
31 
Mi wyszło inaczej.
27 kwi 14:38
tim: Tfu.. Dobrze masz.
27 kwi 14:38
tim: No właśnie wyjdzie ładna liczba
y = − 1/4x − 3
y = 4x + 31
− 1/4x − 3 = 4x + 31
− 34 = 4,25x
x = 8
27 kwi 14:39
XxX: heh kurde nie wiem jak ja to liczyłam ze wyszły mi kosmiczne liczby

dzieki
27 kwi 14:41