matematykaszkolna.pl
obl obj graniastosłupa member : rysunekPodstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniast. ma 2 dm i tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa Proszę szczególnie o pomoc Basię i Bogdana emotka W skrócie napiszę że wynik to 2 dm{3} a mi wychodzi 3 może rysunek źle zrobiłem ?
27 kwi 13:20
Bogdan: rysunek Czarna kropka to kąt prosty. Oblicz a oraz c z czerwonego trójkąta korzystając z funkcji trygonometrycznych. Potem mając a oraz c oblicz z twierdzenia Pitagorasa wysokość graniastosłupa b. Objętość V = a2b
27 kwi 13:35
member : jak dla mnie to jest nie po polskiemu Bogdan. jak się patrzy na rysunek to tam nie ma kąta 90 ' ten czerwony trójkąt tworzyłby ten kąt (90') dopiero wtedy gdy stykałby się z wysokością graniast. z pkt b. z funkcji trygonometrycznych: − cos60' , a = 1 − tg60' , c=3 Czyli obj. to 12 x 3 = 3 w książce wynik to 2, czyli błąd może być w książce czy nadal coś źle liczę ?
28 kwi 13:13
♊: member − to jest w 3d krawędś boczna jest nachylona do krawedzi podstawy pod kątem prostym ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem prostym więc dowolna prosta wychodząca z punktu gdzie spotykaja się 2 krawędzie podstawy z krawędzią ścianty leżżaca na ścianie bocznej jest prostopadła do jednej z krawędzi podstawy Przy graniasttosłupie prostym prawidłowem czworokątnym.
28 kwi 13:20
Ganja: stwierdzenie pitagorasa : legalizacja konopi Indyjskiej,jaramy ja caly czas od rana do wieczora od wieczora do rana haha
27 kwi 13:09
Ganja: JESTEM ROLNIK POCHODZE Z MOKOTOWA TAM GDZIE JEST CALY SQAD HEMP GRU ,
27 kwi 13:11