obl obj graniastosłupa
member :

Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniast. ma 2 dm i tworzy z
krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa
Proszę szczególnie o pomoc Basię i Bogdana

W skrócie napiszę że wynik to
√2 dm{3} a mi wychodzi
√3
może rysunek źle zrobiłem ?
27 kwi 13:20
Bogdan:

Czarna kropka to kąt prosty.
Oblicz a oraz c z czerwonego trójkąta korzystając z funkcji trygonometrycznych.
Potem mając a oraz c oblicz z twierdzenia Pitagorasa wysokość graniastosłupa b.
Objętość V = a
2b
27 kwi 13:35
member : jak dla mnie to jest nie po polskiemu Bogdan. jak się patrzy na rysunek to tam nie ma kąta 90 '
ten czerwony trójkąt tworzyłby ten kąt (90') dopiero wtedy gdy stykałby się z wysokością
graniast. z pkt b.
z funkcji trygonometrycznych:
− cos60' , a = 1
− tg60' , c=√3
Czyli obj. to 12 x √3 = √3
w książce wynik to √2, czyli błąd może być w książce czy nadal coś źle liczę ?
28 kwi 13:13
♊: member − to jest w 3d
krawędś boczna jest nachylona do krawedzi podstawy pod kątem prostym
ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem prostym więc dowolna prosta wychodząca z
punktu gdzie spotykaja się 2 krawędzie podstawy z krawędzią ścianty leżżaca na ścianie bocznej
jest prostopadła do jednej z krawędzi podstawy
Przy graniasttosłupie prostym prawidłowem czworokątnym.
28 kwi 13:20
Ganja: stwierdzenie pitagorasa : legalizacja konopi Indyjskiej,jaramy ja caly czas od rana do wieczora
od wieczora do rana haha
27 kwi 13:09
Ganja: JESTEM ROLNIK POCHODZE Z MOKOTOWA TAM GDZIE JEST CALY SQAD HEMP GRU ,
27 kwi 13:11