ABCD: Wyznacz współczynnik a, b i c trójmianu kwadratowego y = ax2 + bx + c jeśli do wykresu
należy punkt P oraz wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W:
a) P(0,2) W(2,0)
b) P(1,2) W(2,4)
22 maj 15:08
jey47s: a)
k: y = ax2 + bx + c
P∈k: 2=a*0+b*0+c ⇒ c=2
k: y = ax2 + bx + 2
W∈k: 0=4a+2b+2 ⇒ 2a+b+1=0
-b -b
p= ----- ⇒ 2= ------ ⇒ 4a= -b ⇒ b = - 4a
2a 2a
Teraz wystarczy juz tylko rozwiazac taki uklad rownan:
2a+b=-1 1
⇒ 2a - 4a=-1 ⇒ -2a = -1 ⇒ a= ---
b = -4a 2
1
b = (-4)* --- ⇒ b= -2
2
Czyli wspołczynniki tego wielomianu to:
a = 1/2
c = 2
b = -2
Podpunkt b analogicznie, tylko byc moze wyjdzie tam uklad równan bardziej skomplikowany
(trzech rowan z trzema niewiadomymi)
22 maj 22:45