Pomocy
sebek: Punkt A=(5,−2) i B=(17,2) sa wierzchołkami trojkata prostokatnego ABC o kacie prostym
przy wierzchołku A.Wierzchołek C nalezy do prostej o rownaniu y=2x+3.
Wyznacz wspołrzedne punku C.
27 kwi 12:22
pirate: hint: policz prostą prostopadłą do AB przechodzącą przez A
27 kwi 12:25
sebek: tzn?
prosta prostopadła to bedzie AC

?
27 kwi 12:27
radek: ac bedzie sie zawierac w tej prostej
27 kwi 12:31
radek: jak juz bedziesz mial rownanie prostej prostopadlej to robisz uklad rownan z rownaniem
y=2x+ 3
27 kwi 12:32
pirate: i potem liczysz tylko przecięcie prostej y=2x+3 i tej prostopadłej
27 kwi 12:33
pirate: no
27 kwi 12:33
sebek: oka dzieki wam
27 kwi 12:35