Rysunek zad z życia wziete
anetaa15:

W niszy ściennej, której górna krawędź ma kształt półokręgu o promieniu 0,8m Ela chce
postawić półkę z desek, której kształt przedstawiony jest zieloną, przerywaną
linią(przecina kwadrat czerwony w polowie jego boków). Ile bedzie kosztaowała Ele ta
półka jeśli 1 metr bieżący potrzebnych na ten cel desek kosztuje 12zł.
27 kwi 11:17
tim: Nie zrozumiałem do końca. Mogłabyś jeszcze raz?
27 kwi 11:56
imię lub nick: wyszło mi że bok kwadratu będzie miał w przybliżeniu 71,6cm
27 kwi 12:41
imię lub nick: czyli przrywana linia będzie miała długość 143,2cm
27 kwi 12:42
anetaa15: a mogłbyś podać obilczenia? bo nie wiem jak obliczyc bok kwadratu a później tej
przerywanej lini
27 kwi 13:40
anetaa15:

doszłam to tego że R tego okregu jest równy przekątnej prostokąta( różowe odcinki są
równe

o wymiarach a x 0.5a Czyli
(a
12)
2 + a
2 = R
2 R=0,8
i wychodzi ze a =
√o,512 w przybliżeniu a= o,716m= 71,6cm
Tylko nie wiem co dalej

POMOCY
27 kwi 14:12
imię lub nick:

czerwone trójkąty sa przystające
27 kwi 15:05