Oblicz x
kakol: Liczby x2+5, x+1, x−1 sa kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz X.
27 kwi 10:15
M.: pomagam
27 kwi 10:17
tim: Ja pomogę
27 kwi 10:17
tim: Oh, spóźniłem się!
27 kwi 10:17
kakol:
27 kwi 10:18
M.: skoro jest to ciag geometryczny tzn ze a
3 a
2
−−−−−− = −−−−−−−
a
2 a
1
podstaw liczby przenies prawa str na lewa, zrob wspolny mmianownik i oblicz
27 kwi 10:21
M.: hehe
27 kwi 10:22
M.: Kakol−−>wrazie problemow pisz
27 kwi 10:23
kakol: (x2+5)(x−1)=(x+1)(x−1)
x3−x2+5x−5=x2+2x+1
nie wiem jak dalej
27 kwi 10:28
tim: Miałeś wielomiany?
27 kwi 10:29
tim: I niepasuje mi zapis
(x+1)(x−1)... choć wynik niżej jest dobry
powinno być (x+1)(x
+1)
27 kwi 10:30
kakol: sry pomyliło mi sie miało byc (x+1)(x+1) jak napisałes
27 kwi 10:33
kakol: x3−x2+5x−5=x2+2x+1 nie wiem jak to dalej rozwiazac
27 kwi 10:34
M.: ale x−1 to 3 wyraz wiec... czemu +?
27 kwi 10:34
M.: a... juz zobaczylam
27 kwi 10:34
tim: Bo to po tej stronie to jest a
2 * a
2 
kakol, miałeś wielomiany?
27 kwi 10:34
kakol: miałem ale jestem marny z maty
27 kwi 10:35
kakol: x3−x2+5x−x2−2x=1+5 tak ?
27 kwi 10:36
tim: To inny sposób zrobimy
27 kwi 10:36
M.: przezuc prawa str na lewa, wykonaj dzialania i pogrupuj
27 kwi 10:36
kakol: −2x2+x3+3x=6
27 kwi 10:37
M.: tak ale ta 6 tez na lewa
27 kwi 10:37
kakol: i jak z tego sam x wyciagnac?
27 kwi 10:37
kakol: tez na lewo?
27 kwi 10:38
tim: Twoje równanie porządkujemy.
x
3 − 2x
2 + 3x − 6 = 0
Rozkładamy.
x(x
2 + 3) − 2(x
2 + 3) = 0
(x − 2)(x
2 + 3) = 0
x − 2 = 0 x
2 + 3 = 0
x = 2 b. rozw.
x = 2
27 kwi 10:38
M.: pamietasz jak sie grupuje wyrazy? [dwa nawiasy...]
27 kwi 10:38
kakol: −2x2+x3+3x−6=0 tak ?
27 kwi 10:38
M.: o wlasnie tim juz Ci rozwiazal

rozjaśniło Ci się coś już?
27 kwi 10:39
kakol: nie wiedzialem jak to rozłożyc thx wielkie
27 kwi 10:39
M.: ja tak sobie teraz mysle... ze u mnie w szkole to sie robilo tak:
x−1 x+1
−−−−=−−−−−
x+1 x2+5
(x−1)(x2+5) −(x+1)(x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =0
(x+1)(x2+5)
po rozwiazaniu wychodziloby
(x3−2x2+3x−6)(x3+x2+5x+5) i tu by bylo jeszcze jedno rozw...
27 kwi 10:50
tim: Wychodzi x = −1, oraz x2 = 0 a z założenia musi być x2 oraz x1 ≠ 0
27 kwi 10:56
M.: (x2+5)(x+1)=0
b.m x2=−1
27 kwi 10:58
M.: 
no nie wiem. ale tak mnie uczyli wiec tak bym zrobila
27 kwi 11:00
tim: Ok, ale x + 1 ≠ 0, więc odpada
27 kwi 11:00
tim: M. Korzystamy z założenia
a
22 = a
1 * a
3
I tyle
27 kwi 11:00
M.: no dobra inaczej was ucza...
27 kwi 11:01
tim: Mnie jeszcze nie (dopiero IIGIM)
27 kwi 11:03
M.: no wlasnie a ja mam mnostwo zadan zrobionych tym sposobem co napisalam

i nie wiem czym
sie tak naprawde rozni moje 2 rozwiazanie od twojego 1. jest zrobione na tej samej
zasadzie...
27 kwi 11:05
tim: A pokaż jakieś
27 kwi 11:15
M.: ok pisze zadanie
27 kwi 11:26
M.: dla pewnej wartosci x liczby 2x+2,x+1,x−1 w podanej kolejnosci sa poczatkowymi wyrazami
malejacego ciagu geometrcznego.
a
3 a
2
−− = −−−
a
2 a
1
x−1 x+1
−− = −−−−−
x+1 2x+2
x−1 x+1
−−− − −−−−−−− =0
x+1 2x+2
(2x+2)(x−1) −(x+1)(x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=0
(x+1)(2x+2)
x
2−2x−1
−−−−−−−−−=0
(x+1)(2x+2)
(x
2−2x−1)(x+1)(2x+2)=0
Δ=−4 x
2=−1 x
3=−1
x
1=−2


27 kwi 11:33
tim: Delta ci ujemna wyszła?

Mi wyszło x = 3 oraz x= −1
M.
Wyjdzie to samo jak zrobisz
(x+1)
2 = (2x+2)(x−1)
27 kwi 11:37
M.: ok... Δ=8 a skad 3 Ci sie wzielo?
27 kwi 11:44
tim: Δ = 4
27 kwi 11:44
M.: rozpisz mi bo widocznie nie dowidze
27 kwi 11:45
M.: wydaje mi sie zeΔ= 4−4(−1)=8
27 kwi 11:46
Kris_garg: Δ = −22 −4*1*−1= 4 + 4 = 8 x1= 3 x2 = 5
27 kwi 11:47
M.: no to skoro Δ=8
√Δ=2√2
to skad cale liczby?
27 kwi 11:50
Kris_garg: faktycznie moj blad m masz racje
27 kwi 11:51
tim: x
2 + 2x + 1 = 2x
2 − 2 < to z mojego (x+1)
2 = (2x+2)(x−1)
−x
2 + 2x + 3
Δ = 16
√Δ = 4

x = 3 x = −1
27 kwi 11:53
M.: no to mamy 2 sposoby w takim razie i juz
27 kwi 11:55
tim: Ale twój m jest dłuższy
27 kwi 11:56
tim: I można się pomylić, i trzeba pamiętać (u ciebie), że żadne a nie może być 0
27 kwi 11:56
M.: no ok, moze Basia albo Bogdam to rozsadzi
27 kwi 11:59
tim: Oni to pewnie jeszcze inny sposób
27 kwi 11:59
Bogdan:
Dzień dobry.
Ciąg a1, a2, a3 jest geometryczny <=> a22 = a1 * a3
(x +1)2 = (x2 + 5)(x − 1)
x2 + 2x + 1 = x3 − x2 + 5x − 5 => x3 − 2x2 + 3x − 6 = 0
x2(x − 2) + 3(x − 2) = 0 => (x − 2)(x2 + 3) = 0
x = 2, x2 + 3 > 0 dla każdej wartości x.
Odp.: x = 2
27 kwi 12:45
tim: Bogdan... Nam chodziło również o drugi przykład M.
27 kwi 13:03
Bogdan:
a1 = 2x + 2 = 2(x + 1), a2 = x + 1, a3 = x − 1 oraz a1 > a2 > a3.
(x + 1)2 = 2(x + 1)(x − 1)
(x + 1)2 − 2(x + 1)(x − 1) = 0
(x + 1)(x + 1 − 2x + 2) = 0 => x + 1 = 0 lub −x + 3 = 0
x = −1 lub x = 3
dla x = −1: a1 = 0, a2 = 0, a3 = −2 sprzeczność
dla x = 3: a1 = 8, a2 = 4, a3 = 2
27 kwi 13:19
M.: tzn ze mnie zle nauczyli w sql tak
27 kwi 15:43
tim: Nie, ale okrężną drogą
27 kwi 15:43
M.: ale mi inaczej wyszlo

i zawsze mi mowiono ze nie wolno mnozyc na krzyz
27 kwi 15:55
tim: Jak na krzyż?
27 kwi 15:57
M.: no bo tez wasz wzorek to tak jakbyscie moj na krzyz mnozyli
a3 a2
−−= −−−−−
a2 a1
(a2)2=a3a1
27 kwi 15:59
tim: To jest proporcja przecież.
27 kwi 15:59
M.: no wlasnie. a mi mowili ze w ciagach tak sie nie robi tylko tak jak robilam ale inaczej
mi wychodzi niz wam
27 kwi 16:00
miśka: tim pomozesz w moim?
27 kwi 16:01
tim: A pokaż jak rozwiązujesz (bo wydaje się, że masz błąd).
27 kwi 16:02
miśka: ja?
27 kwi 16:03
tim: Nie, M.
27 kwi 16:05
M.: no to napisalam Ci to zadanko jak rozwiazuje na gorze
27 kwi 16:07
tim: To sprawdź jer
27 kwi 16:07
M.: no to sprawdzalam ale Bogdanowi wyszlo 3 i Tobie tez a mi nie.
27 kwi 16:09
tim: Ale masz chyba błąd RACHUNKOWY.
27 kwi 16:16
M.: 
rozpisze sobie one more time

a ty spojrz jak mozesz na ten rysunek miski
27 kwi 16:19
M.: 
faktycznie mialam blad i to calkiem sporawy

hehe
tez mi wyszlo 3 (w moim zadaniu) czyli moj wzor tez jest dobry
27 kwi 17:55