Parabola
Kris_garg:

Ciekawe realistyczne zadanko:
Przęsło wiaduktu ma kształt paraboli. Wysokość przejazdu wynosi 5m w tym 2 m wysokość
ograniczników. Szerokość jezdni to 8m po obu stronach mamy chodniki po 2m każdy.
Oblicz dopuszczalną wysokość pojazdu, jaka powinien określać znak drogowy, zakładając ze
pojazd możne zajmować cała szerokość jezdni ? dopuszczalny błąd do 0,1 m.
27 kwi 09:51
tim: Wyszło mi 3,75m, ale nie wiem czy pokazywać.
27 kwi 10:02
Kris_garg: mógłbyś przybliżyć twoje obliczenia ?
27 kwi 10:04
tim: Ok zaraz piszę.
27 kwi 10:05
tim:

Nasz tunel w układzie współrzędnym

Zielona droga, to jest szerokość naszego jednego pasa jezdi

Powiedziałaś, że jest to parabola.
Ustalmy jej wzór. (są różne metody)
Miejsca zerowe 0 oraz 8
Punkt (4,5
y = a(x − 0)(x − 8)
y = ax(x − 8)
Podstawiamy punkt:
5 = 4a(−4)
5 = −16a
Niebieska to ciężarówka. Widzimy, że osiąga ona maksymalną wysokość w punkcie x = 6.
| | −5 | | 1 | |
y = |
| *62 + 2 |
| * 6 |
| | 16 | | 2 | |
y = 3,75m
Może tak, nie jestem pewien, ale jedyne co mi na myśl przychodzi
27 kwi 10:10
tim: Tzn nie wiem, co to te ograniczniki są.
27 kwi 10:11
Kris_garg: tak tylko ze jezdnia to 8 m a nie 4 m czyli 2 m chodnik + 8 jezdnia + 2 = 12 tak mi sie
wydaje ze tak powinno byc? a te ogranicznik to sam nie wiem o co z nimi chodzi , jedyne
co mi do glowy przychodzi ze ogranicznik z chodnikiem tworzy kwadrat 2na2 ale co to daje
to nie wiem sam
27 kwi 10:17
tim: 0−2 chodnik
2−4 jeden pas
4−6 drugi pas
6−8 chodnik
Pasuje?
27 kwi 10:18
Kris_garg: nie pasuje bo od 2 do 6 to 4m a w zadaniu jest ze jezdnia ma 8 m ! jezdnia to nie chodnik
przynajmniej tak mi sie wydaje ?
27 kwi 10:20
tim: A no soryy

To poprawiam.
0−2 chodnik
2−6 jeden pas
6−10 drugi pas
10−12 chdodnik
27 kwi 10:21
tim:

Nasz tunel w układzie współrzędnym
Zielona droga, to jest szerokość naszego jednego pasa jezdi
Powiedziałaś, że jest to parabola. Ustalmy jej wzór. (są różne metody)
Miejsca zerowe 0 oraz 12 Punkt (6,5
y = a(x − 0)(x − 12)
y = ax(x − 12)
Podstawiamy punkt:
5 = 6a(−4)
5 = −24a
Niebieska to ciężarówka. Widzimy, że osiąga ona maksymalną wysokość w punkcie x = 10.
| | 1 | |
y = 4 |
| ≈ 4,166666666... m |
| | 6 | |
Może tak?
27 kwi 10:26
Kris_garg: a skad jest to 2,5x ? w tym ostnim równaniu ?
27 kwi 10:28
tim:
Wymnożyłem i mam
27 kwi 10:29
Kris_garg: aha i 6−12 = − 6 a nie 4 jak napisałes czyli −5 / 36?
27 kwi 10:29
tim: O boże... Nie myśle z rana...

Ale wtedy nie wyjdzie. Coś źle jeszcze
27 kwi 10:31
Kris_garg: chyba nie ale wytłumacz mi prosze skad to 2,5 jaki jest pierwotny wzór tego równania
y=ax2 =bx ? to 2,5 to b ?
27 kwi 10:33
tim: Bo wtedy będzie
| −5 | |
| (x2 − 12x) dla x = 10 |
| 36 | |
y = 2,77777777777...
27 kwi 10:34
tim: | | −5 | |
Wymaż wszystko co jest pod a  I potem a = |
| |
| | 36 | |
Podstawiamy do wzoru:
| −5 | |
| (x)(x − 12) Podstaw 10 za x |
| 36 | |
I powinno ci wyjść 2,7777777777777...
27 kwi 10:36
Kris_garg: Dobra juz wszystko trybie ale odp 3,75 jest bardziej prawdopodobna niz 2,7777 ae to
zadanie ale to tylko zadanie a nie reany świat i z punktu widzenia tego ze mozna byo
popenić błda do 0,1 czyli trzeba zaogragic 2,777 do 2,8 i tu ta odpowiedz jest bardziej
prawdopodobna
27 kwi 10:41
tim: Może ktoś inny pozniej pomoze i sprawdzimy wyniki. Może chodzi o ten podnośniki jakieś.
27 kwi 10:44
tim: Zobczymy
27 kwi 10:48