kombinatoryka
....................: Nie mam pojęcia jak to rozwiazać. Zawsze wychodzi mi co innego niż jest w odp: Uczniowie
klasy A muszą uczeszczać na fakultety z trzech przedmiotów, w tym z co najmniej dwóch
przedmiotów ścisłych. Wyboru dokonują spośród dziesięciu przedmiotów, wśród których są
cztery przedmioty ścisłe. Oblicz na ile sposobów może wybrać fakultety każdy uczeń tej
klasy.
27 kwi 09:28
wmboczek:
przy wyborze 2 ścisłych C(4,2)*C(6,1)=6*6=36
przy wyborze 3 ścisłych C(4,3)*C(6,0)=4*1=4
W sumie uczeń może wybrać na 36+4=40 sposoby (zakładając, że nie chce uczęszczać na
więcej fakultetów)
27 kwi 10:31
....................: Kurcze... ale ja glupie błędy robie

ale dziękuje bardzo
27 kwi 12:09
M.: moja matematyczka mawiala: nie ma głupich błędów
27 kwi 12:11
tim: ... SĄ TYLKO GŁUPIE ODPOWIEDZI
27 kwi 12:20