matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
aneta:
rozwiąż równanie :
x
x
−cos(
−3π)= −cos
2
(
− 3π)
2
2
26 maj 23:31
ZKS:
x
x
cos
2
(
− 3π) − cos(
− 3π) = 0
2
2
x
x
cos(
− 3π)(cos(
− 3π) − 1) = 0
2
2
x
x
cos(
− 3π) = 0 ∨ cos(
− 3π) = 1
2
2
x
π
x
− 3π =
+ k * π ∨
− 3π = k * 2π
2
2
2
x = 7π + k * 2π ∨ x = 6π + k * 4π
26 maj 23:40