sprawdzenie poprawności- ekstremum
czarnuch: Witam, proszę o znalezienie gdzie popełniłem błąd w zadaniu bo niestety nie mam odpowiedzi a
zgłupiałem

:
mam znaleźć ekstremum lokalne funkcji: f(x,y)=x
3+8y
3−6xy+3
w 1 kolejności pojechałem:
f'x(x,y)=3x
2−6y
f'y(x,y)=24y
2−6x
potem układ:
z którego wychodzi:
lub
następnie '' pochodne:
f''xx(x,y)=6x
f''xy(x,y) & f''yx(x,y)=−6
f''yy=48y
dla P=(0,0):
W1=f''xx(0,0)=6x=6*0=0 −> brak esktremum
dla P=(1,
12):
W1=f''xx(1,
12)=6x=6*1=6>0
W2=
|6 −6|
|−6 24| det=144−36=108>0
W1 i W2>0 więc f(x,y) ma w pkt. (1,
12) min. lokalne
i pytanie: gdzie tu do chulajnogi jest błąd

26 maj 23:26
Basia:
tylko tutaj
najpierw liczysz wyznacznik Hessego
W(x,y) = f"xx*f"yy − f"xy*f"yx = 6x*48y − (−6)(−6) = 6*48xy − 36
W(0,0) = −36 ⇒ nie ma ekstremum
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 błąd − źle policzone W(0,0)
2 błąd polega na niepoprawnym wnioskowaniu, ponieważ
jeżeli W=0 nie potrafimy rozstrzygnąć czy ekstremum jest czy nie
26 maj 23:42
czarnuch: Ok, rzeczywiście, pomyliło mi się że 0 wlicza się również do "−", które znaczyłoby że nie ma
ekstremum.
Czyli najpierw za każdym razem liczyć hesjan z ''pochodnych, a potem dopiero sprawdzać warunek
który oznaczyłem za w1?
26 maj 23:47
Basia:
o tym czy ekstremum istnieje decyduje wyznacznik Hessego
to co Ty nazwałeś W1 nie jest wyznacznikiem
to druga pochodna po xx
ona nie decyduje o istnieniu ekstremum
dopiero gdy wiemy, że ekstremum istnieje, ona decyduje o tym czy to maksimum czy minimum
jeżeli wyznacznik Hessego > 0 i f"xx=0 wiemy, że jest ekstremum, ale nie wiemy jakie
26 maj 23:51
Basia:
tak najpierw hesjan
hesjan < 0 ⇒ nie ma ekstremum i END
hesjan = 0 ⇒ nie potrafimy rozstrzygnąć i END
hesjan > 0 ⇒ jest ekstremum i dopiero teraz f"xx określi (albo i nie gdy f"xx=0) jakie
26 maj 23:53
czarnuch: Dzięki, tym postem wytłumaczyłaś mi całą niezrozumianą przeze mnie część wykładu

pozdr
26 maj 23:55
Basia: 
a zawsze byłam przekonana, że mój talent pedagogiczny, jeżeli nawet nie jest jeszcze = 0, to
dąży do tegoż 0 z prędkością światła
26 maj 23:58