indukcja matematyczna
zadanie: korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n prawdziwy
jest wzor 1+5
1+5
2+...+5
n=1/4(5
n+1−1)
26 maj 22:19
Mila: 1)Sprawdzamy wzór dla n=1
L=1+5=6
P=1/4*(5
1+1−1)=1/4*24=6
2) Niech k będzie dowolną ustaloną liczbą naturalną.Pokażemy, że z prawdziwości wzoru dla k to
znaczy z równości:
1+5
1+5
2+...+5
k=1/4*(5
k+1−1) wynika jego prawdziwość dla k+1
1+51+52+...+5k+5
k+1=1/4*(5
k+2−1)
| | 1 | | 1 | |
1/4*(5k+1−1)+5k+1= |
| *5k+1− |
| +5k+1= |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| *(5k+1*5−1)= |
| * (5k+2−1) |
| | 4 | | 4 | |
cnw
26 maj 23:03
zadanie: no wlasnie a dlaczego piszemy L=1+5=6 a nie 51 tylko skoro n=1 to 51=5
26 maj 23:08
Mila: Pierwszy wyraz sumy nie zależy od n.
26 maj 23:12