rozwiąż układ równań
janek:
x12 − y8=1
x−24 − y−62=3
otrzymałem wynik
y=4
x=18
dobrze to zrobiłem?
26 maj 21:55
Jolanta: wystarczy podstawić
1=1
4−(−1)=3
5=3
26 maj 22:14
Jolanta: pomnóz w pierwszym obie strony przez 24 w drugim przez 8
2x−3y=24
dalej ?
26 maj 22:22
picia: nie moge

takie proste a ciagle robilem bledy. w koncu mi wyszlo
x=42
y=20
26 maj 22:23
janek: w ksiażkowych odpowiedziach jest
x=757
y=267
26 maj 23:58
Mila: Wynik Pici dobry, równania są spełnione.
Musiałeś zmienić współczynniki w układzie i dlatego jest inne rozwiązanie niż w odpowiedzi.
27 maj 00:07