nierówności
Mrówka: Rozwiąż nierówność:
|x2 + 5| − |2x − 3| ≤ x2 − 2x +1
26 maj 21:40
Aga1.: Ix2+5I=x2+5 dla każdego x∊R
−I2x−3I≤x2−2x+1−x2−5 //*(−1)
I2x−3I≥2x+4
dokończ
26 maj 21:46
krystek: poniewaz x
2+5 jest zawsze dodatnie więc bierzesz :
| | 3 | |
I) x≥ |
| wówczas x2+5−(2x−3)≤x2−2x+1 rozwiązujesz oraz gdy |
| | 2 | |
| | 3 | |
II) x< |
| wówczas x2+5−[−(2x−3)]≤x2−2x+1 |
| | 2 | |
26 maj 21:47
pigor: ...

lub np. tak :
|x2+5|−|2x−3|≤ x2−2x+1 ⇔ x
2+5−2|x−
32|≤ x
2−2x+1 ⇔ −2|x−
32|≤ −2x−4 /:(−2)
⇔ |x−
32| ≥ x+2 ⇔ (x+2<0 i x∊R) lub (x+2 ≥0 i x−
32≤ −x−2) lub
lub (x+2 ≥0 i x−
32 ≥x+2) ⇔ x<−2 lub (x ≥−2 i 2x≤
32−2) lub (x ≥−2 i
i −
32 ≥2) ⇔ x<−2 lub (x ≥−2 i x≤−
14) lub x∊∅ ⇔
x∊(−∞;−14>.
26 maj 23:59
jola: −x2 −4x +5 < 0
1 cze 11:30
jola: x4 − 5x2 + 4 = 0
1 cze 11:33
jola: x(x − 3)2 (x + 2) = 0
1 cze 11:34
jola: 3x3 + 4x2 + x = 0
1 cze 11:35
jola: x3 − 3x2 − 4x + 12 > 0
1 cze 11:37
picia: dodaj nowe zadanie!
1 cze 11:39