stereometria
kwiejk: bpk rombu a+4,suma jego przekontnych wynosi 10.olicz obwod i pole?
26 maj 21:32
kwiejk: a=4
oczywoscoe
26 maj 21:32
krystek: przekątne połowią się pod kątem prostym więc
| | 1 | | 1 | |
( |
| d1)2+( |
| d2)2=a2 oraz d1+d2=10 |
| | 2 | | 2 | |
26 maj 21:50
Jolanta:

b=a+4 tak zaznaczyłam bo nie mogłam na rysunku opisac
e to jedna przekatn
f druga przekatna
połowa e to bok trójkąta prostokątnego
połowa f to drugi bok tego trójkąta
korzystamy z Pitagorasa
| | 1 | | 1 | |
( |
| e)2+( |
| f)2=(b2tego nie pisz) (a+4)2 |
| | 2 | | 2 | |
jasne na razie?
26 maj 22:04
krystek: @Jolanta zainteresowany poprawił,że a=4
26 maj 22:07
Jolanta: faktycznie ale pytam czy rozumie ,bo z innych wpisów widzę,ze ma braki bardzo duże
26 maj 22:15