matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność
kakol:
1−n
Zbadaj monotoniczność ciągu an=
oraz oblicz jego 11 wyraz.
2n
27 kwi 08:48
@Basia:
a
11
podstaw za n 11 i wylicz
1−(n+1)
−n
a
n+1
=
=
2(n+1)
2(n+1)
−n
1−n
a
n+1
−a
n
=
−
=
2(n+1)
2n
−n*2n − (1−n)(n+1)
−2n
2
− (1−n
2
)
−n
2
−1
=
=
2n(n+1)
2n(n+1)
2n(n+1)
dla każdego n∈N 2n(n+1)>0 i −n
2
−1≤−1−1=−2<0 czyli a
n+1
−a
n
<0 dla każdego n∈N czyli a
n+1
<a
n
dla każdego n∈N czyli ciąg jest malejący
27 kwi 09:35