Kąty w okręgu
Pat: W okręgu o środku w punkcie O przeprowadzono średnicę AB i dwie cięciwy AE i BF przecinające
się w punkcie K i takie, że |AE| = |BF|. Oblicz miary kątów trójkąta ABC, jeżeli punkt C jest
punktem, w którym przecinają się proste AF i BE, a |∢ AKB| = 1240. Uzasadnij swoje obliczenia.
26 maj 21:31
Basia:

K = C
skoro AE = BF ⇒ trójkąty AEB i AFB, które są prostokątne
(bo kąty AEB i AFB są oparte na średnicy)
są też przystające
z tego wynika, że |∡BAE| =|∡ABF| ⇒ tr.AKB=tr.ACB jest równoramienny ⇒
ponieważ |∡ACB| = 124 ⇒ |∡BAC|=|∡ABC| = .........
dokończ (suma kątów w trójkącie = ......)
27 maj 00:16