CAŁKI PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC
BAHIYA: Jak obliczyć całkę ∫dxsin2x
26 maj 20:56
Man: skorzystaj z tego ze sin2x=2sinxcosx
26 maj 21:04
BAHIYA: już wcześniej z tego korzystałam , bo to co podałeś było moim początkowym mianownikiem...
26 maj 21:06
Godzio:
| | sin2x + cos2x | | 1 | | cosx | |
∫ |
| dx = |
| ( ∫sinx}{cosx}dx + ∫ |
| dx ) |
| | 2sinxcosx | | 2 | | sinx | |
A to już są schematy
26 maj 21:07
26 maj 21:09
BAHIYA: dzięki

nie bardzo jednak rozumiem to co jest w nawiasie po prawej
26 maj 21:13
Godzio: | sinx | |
| miał być |
| cosx | |
26 maj 21:14
BAHIYA: no ok , ale dlaczego ? skoro to co jest w liczniku po lewej w liczniku jest jedynką
trygonometryczną i jak wyrzucimy ją przed ∫ razem z 2 z mianownika, to nie powinno być 1/2 ∫
dysinxcosx ?
26 maj 21:18
Godzio:
Nie wiem o co Ci chodzi
26 maj 21:19
BAHIYA: ∫ sin2x + cos2x 2 sinxcosx dx = ∫ 12sinxcosx dx = 12 ∫ dxsinxcosx
i co dalej z tym?
26 maj 21:27
Godzio: Ło matko, przecież Ci napisałem co masz do obliczenia ! Tamto po prawej to (niestety) całki z
funkcji podstawowych, nie ma tam nic trudnego, wystarczy w każdej zrobić podstawienie i masz
koniec ...
26 maj 21:34
Mila: ∫Usinx}{cosx}dx=
cosx=t
| | sinx | | −dt | |
∫ |
| dx=∫ |
| = to już umiesz |
| | cosx | | t | |
26 maj 22:21
BAHIYA: dzięki wielkie
27 maj 20:26
sss: ∫sin2xcosxdx
2 wrz 11:35
asdf: = ∫2sinxcos2xdx = ∫2sinx(1−sin2x)dx = ...
2 wrz 11:39