Zbadaj monotonicznosc
Bullseye: 1.Zbadaj monotonicznosc funkcji f w zaeznosci od wartosci parametru m
f(x)=log2m+3x
2.Dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x)=m ma dwa pierwiastki różnych znaków
f(x)=1−|log2(x+4)|
26 maj 19:51
Godzio:
Zad. 1
Funkcja logarytmiczna jest o tyle prosta, że jej monotoniczność zależy od podstawy,
f(x) = logax jest rosnąca dla a > 1, a malejąca dla 0 < a < 1
Zad. 2
No niestety musisz się wysilić i narysować ten wykres, i zobaczyć gdzie mamy przecięcie prostej
m z wykresem w dwóch różnych punktach (patrzysz na x co do znaku pierwiastka)
26 maj 20:21
Bullseye: czyli w zadaniu 2 jak narysuje ten wykres to musze znalezc takie przeciecia gdzie bedzie jeden
dodatni a drugi ujemny tak np −2 i 5 ? nie moze byc −2 i −3 albo 5 i 3 tak?
26 maj 20:40
Eta:

1/ f(x)=log
ax jest rosnąca dla a >0
jest malejąca dla a€ (0,1)
f(x)↗ dla 2m+3 >0 ⇒ m € ....
f(x) ↘ dla 2m+3>0 i 2m+3 <1 ⇒ m€ ....
dokończ ........
2/ Narysuj wykres y= log
2x
przesuń go o wektor [−4,0]
teraz odbij tę część spod osi OX nad oś Ox
następnie narysuj wykres symetryczny wzgledem osi OX
i przesuń go w górę o wektor [0,1]
otrzymasz wykres
f(x) ( jak na moim rys.)
wykres
f(x)=m ma dwa rozwiązania różnych znaków
dla
m€ (−∞, −1)
26 maj 20:46
Bullseye: o Dzieki zad 1 tak samo mi wyszlo czyli dobrze a te 2 nie rozumie myslalem ze jak 2 pierwiastki
roznych znakow mam znalezc to konkretne liczby a nie przedzial wogole kto moze mi wytlumaczyc
o co chodzi "pierwiastki roznych znakow/tych samych znakow" zeby to rozumiec jak beda podobne
zadania
26 maj 21:01
Godzio:
Chodziło o to o czym napisałeś
26 maj 21:11
Aga1.: Pierwiastki różnych znaków, tzn jeden dodatni , a drugi ujemny.
Masz narysowanych kilka prostych .
Gdy m=1
to prosta o równaniu y=1 ma z wykresem niebieskim jeden punkt wspólny( jeden pierwiastek
ujemny)
Gdy m=0 to prosta o równaniu y=0 ma z wykresem niebieskim dwa punkty wspólne, ale obydwa punkty
mają pierwszą współrzędną ujemną, więc 2 pierwiastki są ujemne
Prosta y=−1 ( m=−1) ma z wykresem dwa punkty wspólne , ale jeden pierwiastek jest ujemny, a
drugi równy 0.
Dla m<−1
wszystkie proste (zielone) mają dwa punkty wspólne z wykresem niebieskim ( czerwone kropki)
i punkt z trzeciej ćwiartki ma x<0, a z czwartej x>0.
26 maj 21:26