Okręgi styczne zewnętrznie
Syśka: Dane są dwa okręgi styczne zewnętrznie: okrąg o środku w punkcie O1 i promieniu r1=3 cm oraz
okrąg o środku w punkcie O2 i promieniu r2=4−m , gdzie m ∊ (0,4). Odcinek O1O2 ma długość 8cm.
a)Oblicz długość promieni r1 i r2
b)Prosta k jest styczną zewnętrznie do obu okręgów. Prosta O1O2 przecina prostą k w punkcie A.
Oblicz (O1,A)
26 maj 19:12
......: skoro r₁=3 to:
3+r₂=8
r₂=5
co przeczy troszeczkę założeniom bo:
r₂=4−m
r₂=5
5=4−m
1=−m
m=−1
a m jest z zakresu (0,4)
coś jest źle w zadaniu...
gdzie "x" to długość |O1A| i mamy z twierdzenia Talesa, że:
x/3=(x+8)/5
na krzyż mnożymy i mamy:
5x=3(x+8)
5x=3x+24
2x=24
x=12
27 maj 07:31