PROSZĘ O POMOC BARDZO PILNE :(
Aff: PROSZĘ O POMOC GDYŻ MAM ZALICZENIE CAŁEGO ROKU I W PONIEDZIALEK MAM OSTATECZNY TERMIN
Zad 1) Uporządkuj wielomian W(x) = 2x2 − 7x5 +3x − 4
a) Podaj stopień wielomianu W
b) Wypisz współczynniki wielomianu W i oblicz ich sume
c) Oblicz wartość wielomianu W dla x = −1
Zad 2) Określ stopień wielomianu:
a) W(x) = (x−1)(x+1)2(x−3)
b) W(x) * V(x) gdzie W(x) = 2x3 − 4x2 i V(x)= (4x−1)3
Zad 3) Wyznacz współczynniki wielomianu:
a) W(x)= x3 + mx2 + x + m jeżeli W(1)= −5 i W(−2) =−9
Zad 4) Dane są wielomiany W(x)= 4x3 + 2x2 − 3x − 4 ; F(x)= −x2 + 5x − 6
Wyznacz wielomiany:
a) G(x)= W(x) − F(x)
b) B(x)= −3W(x) + 2F(x)
c) C(x)= W(x)*F(x)
Zad 5) Dobierz współczynniki a i b tak, aby wielomiany
a) W(x)= (3a−1)x3 + (2b−a)x2 + (a+b) x−4 ; F(x)= 2x3 − 5x2 − x − 4
b) W(x)= 2x3 − 2ax2 + bx + 2 ; F(x)= ax3 − bx2 + 4x + 2
Zad 6) Dane są wielomiany: W(x)= x2 + x − 1, G(x)= ax+b , H(x)= x3 + 4x + 6x2 − 5
Wyznacz współczynniki a i b tak aby: W(x)*G(x) = H(x)
26 maj 17:48
picia: zad1
W(x)= −7x5+2x2+3x−4
a) 5
b) −7+0+0+2+3−4= −6
c) W(−1)= 2
26 maj 18:20
Aff: mi nie potrzebne są odpowiedzi tylko rozwiązanie całego zadania.
26 maj 19:26
26 maj 19:48
Aff: zawsze tak pomagasz?
26 maj 19:57
picia: nie. ale nie bede Ci rozwiazywal wszystkich zadan a Ty sie lenisz. i masz jeszcze pretensje ze
nie masz pelnych rozwiazan. zadnej inicjatywy oprocz przepisania zadan. napisz wyniki to Ci
sprawdze.albo pytaj czego nie rozumiesz.mozesz poszukac na forum, takich zadan jest pelno.
26 maj 20:06
Aff: to po prostu jak ci sie nie chce pisać, to nie wchodz i tyle nie jestes tylko ty na tym forum
26 maj 20:17
picia: bez komentarza
26 maj 20:18
Aff: Pomoże ktoś?
26 maj 20:30
ASDF: wez sie do roboty a nie na innych liczych gdzie cały rok byłes ze masz teraz wszystko w
poniedizałek zaliczyć
26 maj 21:06
Mateusz:
Obowiązek szkolny jest do 18 roku życia tak tylko przypominam potem nikt nie każe nic robić ani
tym bardziej sie wysilać.
26 maj 21:13
Jolanta: Aff wszyscy chętnie pomoga ale nie myl tego z pisaniem za ciebie
Zad 1 uporządkowac wielomian to napisać tak żeby na pioczątku była niewiadoma do najwyższej
potegi a na koncu wyraz wolny np
x5+3x3−2x2−x+2
ten wielomian jest stopnia 5 najwyższa potęga
obliczenie wartości
za wszystkie x podstawiasz −1 i liczysz
w 2 najpierw musisz wymnozyc nawiasy
Bedziesz robił to sprawdzimy i pomożemy
26 maj 21:49