Wektory
crazy: hej prosze o sprawdzenie tego przykładu czy mam dobrze a zadanie jest takie
dane sa wektory a i b.oblicz wspołrzedne i długośc wektora ab
a)A=(7,2) B=(3,1)
AB=[3−7,(−1)−2]=[−4,−3]Współrzędne
Długośc wektora
(3−7)2+(−1)−2)2=16+9=25/:5=√5
26 maj 17:10
pigor: ... ty mówisz o wektorach a,b ,a w przykładzie o punktach A,B

, to jak to jest:
, bo jesli a,b wektory to dla mnie ich iloczyn ab może być
skalarny , wtedy ab=|a||b|cos(a,b) − liczba
lub
wektorowy , a wtedy a*b=|a||b| sin(α,b) − wektor ⊥ do płaszczyzny ... przez wektory a,b .
26 maj 17:18
26 maj 17:23
Jolanta: AB=[3−7,1−2]=[−4,−1] chyba ,ze w B zgubiłeś minus przy 1
26 maj 22:44