Proste zadanka
Adziu: 1)Wiedząc że tgα =4 oblicz sinα − cosαsinα+cosα
2) Ile wody należy dolać do 4kg 20−procentowego roztworu,aby stężenie zmalało do 5%?
Z góry dziękuje za odpowiedzi,pozdrawiam
26 maj 16:16
pigor: ... np. tak :
1) wyłącz przed nawias cosx z licznika i mianownika , to
| sinx−cosx | | cosx(tgx−1) | | tgx−1 | | 4−1 | | 3 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| sinx+cosx | | cosx(tgx+1) | | tgx+1 | | 4+1 | | 5 | |
2) niech x=? − szukana ilość w kg wody, to
20% *4 = 5% *(4+x) /:5% ⇔ 16=4+x ⇔
x=12 [kg] . ...
26 maj 16:53
26 maj 16:54