geometria
donata1111: Z punktu C leżącego na okręgu o promieniu 10 cm poprowadzono dwie cięciwy CA i CB równej
długości . Kąt ABC ma miarę α=30 stopni. Oblicz pole trójkąta ABC. Bardzo proszę o odpowiedź
26 maj 16:10
donata1111: Jeśli ktoś ma czas mi pomóc byłabym bardzo wdzięczna. Proszę o propozycje rozwiązania
26 maj 16:31
Mila:

∡C=120
∡OCB=60
0 to ∡CBO=60
ΔCBO jest równoboczny CB=r =10
teraz dokończ
26 maj 17:26
donata1111: czyli pole wyjdzie 25?
26 maj 18:49
donata1111: a sory 25 pierwiastków z 3
26 maj 18:56
Mila: tak.
26 maj 22:33