?
Patryk: Podaj przykład liczby wymiernej x spełniającej warunek
to moze byc np
26 maj 15:23
k: dokładnie tak
26 maj 15:36
Patryk: dzieki
26 maj 15:37
Patryk: W trójkącie ABC środkowa opuszczona z wierzchołka C jest dwa razy krótsza od boku AB. Wyznacz
miarę kąta ABC. jak to zacząć ?
26 maj 16:02
Patryk: ?
26 maj 16:13
pigor: ... np. tak : niech
∡ABC=α=? i S − środek boku AB , to z warunków zadania :
|AS|=|BS|=|CS| i ∡SCB=∡SBC=α, a stąd i własności Δ prostokątnego
α=45o i tyle . ...
26 maj 17:10