tangens kata nachylenia ściany bocznej ostrosłupa
Radzio:

w ostrosłupie ABCS podstawa ABC jest trójkątem prostokątnym, kat ABC = 90stopni. sinus
jednego z kątów ostrych podstawy jest równy 0,6. promień okręgu opisanego na podstawie
ma długość 10cm. wysokość SC ostrosłupa ma długość 24cm. Oblicz:
a)objętość ostrosłupa
b)tangens kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa zawierającej przeciwprostokątną
podstawy, do płaszczyzny podstawy.
ok a) policzyłem i wyszło mi ze V=768cm
3 wyszło mi ze |AC|=12 |CB|=16 |AB|=20
w b) próbowałem policzyć ale ni huhu mi nie chce wyjść :S pomocy plx