Całki
Głowa pełna całek: Powtarzam sobie wszystkie całki i kurde w którymś przykładzie z kolei mam błąd(nie zgadza się z
odpowiedzią) a wydaje mi się że dobrze robie z właszcza że to nie są aż takie trudne całki.
Możecie policzyć taką całkę albo podać stronę na której jest kalkulator całek o ile w ogole
taki jest.
26 maj 14:06
26 maj 14:38
Patronus: x
2+2x+5 = t
2x + 2 dx = dt
2x dx = (−1) dt
| | 1 | | dt | | 1 | |
− |
| ∫ |
| = − |
| ln|t| + C |
| | 2 | | t | | 2 | |
i wracając z podstawieniem
tak mi się wydaje, chociaż dawno nie całkowałem
26 maj 15:11
Mila: Doprowadazamy mianownik do postaci kanonicznej ( wyróżnik jest ujemny).
x2+2x+5=(x+1)2−1+5=(x+1)2+4
podstawienie x+1=√4t⇔x+1=2t
x=2t−1
dx=2dt
dokończ
26 maj 16:00
Asyy: To będzie tak o:
1) sprawdzasz czy mianownik rozklada sie na czynniki, w tym przypadku nie bo Δ < 0
2) w liczniku jest wielomian st. 1. Zatem przekształcasz licznik na pochodna mianownika, czyli
mamy:
| | x−3 | | 12 (2x + 2) − 4 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx=
|
| | x2 + 2x + 5 | | x2 + 2x + 5 | |
| | 1 | | 2x + 2 | | 4 | |
|
| ∫ |
| dx − ∫ |
| dx
|
| | 2 | | x2 + 2x + 5 | | x2 + 2x + 5 | |
1 całka to jest ze wzoru na całkę, w liczniku której jest pochodna mianownika − czyli mamy :
drugą całkę liczymy przekształcajac mianownik na postac kanoniczna :
| | 4 | | 4 | | x+1 | |
− ∫ |
| dx= −∫ |
| dx = ze wzoru na arctg = − 4 arctg( |
| )
|
| | x2 + 2x + 5 | | (x+1)2 + 4 | | 2 | |
ostatniecznie :
| | x−3 | | 1 | | x+1 | |
∫ |
| dx = |
| ln |x2 + 2x + 5| − 4 arctg( |
| ) + C |
| | x2 + 2x + 5 | | 2 | | 2 | |
26 maj 16:09