WEKTORY
Kaś: 5) Znaleźć wektory :
a→, b→ i liczbę c
a→=(4k→3 j→ i→) x( j→− k→+ 2i→),
b= |a→|(j→− k→+ i→),
c=a→◯b→
Czy umiałby mi ktoś pomow?
26 maj 13:00
Kaś: WEKTORY
Kaś: 5) Znaleźć wektory :
a→, b→ i liczbę c
a→=(4k→−3 j→+ i→) x( j→− k→+ 2i→),
b= |a→|(j→− k→+ i→),
c=a→◯b→
Czy umiałby mi ktoś pomoc?
26 maj 13:01
Basia:
iloczyn wektorowy z wyznacznika
1 −3 4
2 1 −1
i j k
a→ = 1*1*k + (−3)*(−1)*i + 4*2*j − [ 4*1*i + (−1*j*1 + k*(−3)*2 ] =
k+3i+8j−4i+j+6k = −i→+9j→+7k→
|a→| = √(−1)2+92+72 = √1+81+49 = √131
b→ √131i→+√131j→−√131k→
c = a→◯b→ = −1*√131+9*√131+7*(−√131) = √131
27 maj 08:30