planimetria
aga12: Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Symetralna przeciwprostokątnej AB dzieli jedną z
przyprostokątnychna odcinki 3 cm i 6 cm. Wyznacz długość drugiej przyprostokątnej i przyległy
do niej kąt ostry.
26 maj 12:44
aga12:
26 maj 12:47
aga12: pomocy
26 maj 12:49
POKÓJ: Skorzystaj z podobieństwa trójkątów.
26 maj 12:50
aga12: a konkretnie?
26 maj 12:57
POKÓJ: wiesz chociaż czym jest symetralna ?
26 maj 12:57
aga12: POKÓJ a konkretnie ?
26 maj 12:59
aga12: wiem !
26 maj 12:59
POKÓJ: wiec czym ?
26 maj 13:02
aga12: powiesz ?
26 maj 13:03
POKÓJ: Ja się ciebie pytam. Bo nie wie w czym jest problem. Nie rozumiesz polecenia?
Rysunku nie umiesz zrobić?
Proporcji nie umiesz obliczyć?
26 maj 13:04
aga12: jest to prosta przechodząca przez środek odcinka dzielaca go na dwie równe częsci
26 maj 13:05
aga12: o ta proporcje chodzi
26 maj 13:05
POKÓJ: prosta prostopadła przechodząca przez środek odcinka (w tym przypadku przeciwprostokątnej)
dzieląca go na dwie równe cześci.
Zorbie ci rysunek do tego zadania ale to troskzę potrwa.
26 maj 13:08
aga12: mam rysunek ale o proporcje mi chodzi
26 maj 13:11
POKÓJ:

|AE| = 3
|EB| = 6
|DB| = |CD| = x
ponieważ ∡CAB = ∡EDB = 90
o oraz ∡DBE jest wspólny dla obydwu trójkątów to :
ΔABC jest podobny do ΔDBE
teraz popatrz na rysunek i zastanów się nad proporcjami.
26 maj 13:13
POKÓJ: ja chwilowo wychodze. Będę tak za max godzinę
26 maj 13:14
aga12: podasz mi tą proporcię prosze
26 maj 13:23
aga12: aha ok
26 maj 13:23
POKÓJ: wątpię czy z gotowej proporcji wiele sie nauczysz ale jak wolisz :
26 maj 14:34
aga12: dzięki
26 maj 15:57