pomozcie:)
bumblebee:

Okno ma ksztalt przedstawiony na rysunku, przy czym polkola i kolo sa oszklone szklem
koloru zoltego a pozostala czesc szklem koloru blekitnego, oblicz pole czesci oszklonej
szklem blekitnym, wiedzac ze srednica wielkiego polkola to 0,8m
https://matematykaszkolna.pl/forum/kwadratBordowy.gif
27 kwi 00:25
@Basia:
Pbłękitnego = Pdużego półkola − 2*Pśredniego półkola − Pmałego koła =
πr122 − πr22 − πr32 =
π2*(r12 − 2r22 − 2r32)
r1 = 0,4 (promień dużego)
r2 = 0,2 (promień średniego)
r3 (promień małego) to trzeba znaleźć
A,B − środki średnich okręgów
C − środek małego
AC = BC =r2+r3 = 0,2+r3
AB = 2r2 = 0,4
CD = r1−r3 = 0,4−r3
tr. ACB jest równoramienny czyli jeżeli CD − wysokość ⇒ D − środek AB
AD=DB = AB2 =0,2
z tw.Pitagorasa
AD2 + CD2 = AC2
0,22 + (0,4−r3)2 = (0,2+r3)2
0,04 + 0,16 − 0,8r3 + r32 = 0,04 + 0,4r3 + r32
0,16 − 0,8r3 − 0,4r2 = 0
0,16 = 1,2r3
r3 = 1,612=0,86 = 0,43 = 430 = 215
teraz trzeba podstawić do wzoru wyprowadzonego na początku i policzyć
27 kwi 08:55